Att studera i Australien

Posted by in Okategoriserade

Fler och fler upptäcker tjusningen med Australien och möjligheten att arbeta i detta fantastiska land. Det var inte allt för längesedan som landet upptäcktes med det utbud för utbildningar men numera åker varje år svenska medborgare dit som vill studera på varmare breddgrader. Det härliga med att studera utomlands är att man både skaffar sig en utbildning men också kommer närmare andra kulturer och lär sig mycket om andra människor.

I Australien kan man inte läsa enstaka, fristående kurser som man kan välja att göra i Sverige utan där kan man enbart välja olika program. Programmen består alltid av två delar, en del som är med obligatoriska kurser som man inte kan välja själv och en del som består av kurser som eleverna själva väljer.

Utbildningarnas längd varierar beroende på vilken examen man vill ha, precis som här i Sverige. Det finns tre olika examen vilka är Bachelor (3-4 år), Master (3-4 år + 1-2 år) och Doctoral (master + minst 3 år till). Är man däremot en utländsk student och inte vill låsa sig till en utbildning i ett annat land, och en annan världsdel, så erbjuder Australien möjligheten att man kan läsa en eller två terminer genom en språkresa istället.

studera i australien

Precis som i Sverige är läsåret uppdelat i två terminer, även om terminerna ser lite annorlunda ut med tanke på tidsskillnaden. Sommarlovet är därför satt under den svenska vintern, alltså mellan november – februari. Den första terminen startar i februari och pågår till juni för att sedan ha några veckors uppehåll innan den andra terminen drar igång i juli och pågår till och med november.

Det finns tre olika sätt att komma in på olika utbildningar i Australien om man vill studera där. Det första är genom gymnasiebetyg där varje universitet i Australien värderar dessa själva. Det andra sättet är att man skriver en uppsats där det ska framgå varför man vill gå den sökta utbildningen, berätta om sig själv, sina mål och sina framtidsplaner. Det tredje alternativet är att man blir kallad till en intervju där man berättar allt som man skulle ha skrivit i sin uppsats.