Hur det fungerar att tjäna pengar som klass

Posted by in Okategoriserade

I skolor världen över har det nästan blivit en tradition att klasser tillsammans tjänar pengar för att till exempel åka på klassresor eller att göra annat kul. Det kan också handla om att klassen samlar eller tjänar pengar till välgörenhet. Det är ett sätt att engagera elever till att få en smak av hur det är att tjäna pengar i det verkliga livet, men också att låta kreativitet flöda när det kommer till sätt att tjäna pengar. Det kan vara allt från att sälja hemgjorda bakelser till att sälja blommor. I dagsläget finns det många företag som specialiserar sig på att hjälpa klasser, lag och föreningar att tjäna pengar. Det vanligaste brukar vara att erbjuda säljpaket som godis, blommor och kakor.

Eftersom det finns så många sätt att tjäna pengar på som klass kan det nästan vara svårt att bestämma vilken metod som passar bäst. Klassen måste ha ett säljmål, tidsram och antalet som deltar för att kunna välja vilket sätt som fungerar bäst för dem. Ett exempel kan vara en klass med 12 elever med målet att tjäna 75 000 kr på 6 månader. De ska då helst välja en metod som är enkel och smidig att tjäna pengar på. Det kan vara att alla bidrar med hemgjorda bakelser och säljer varje helg eller att sälja strumpor och liknande produkter genom ett företag.

Beroende på vilken metod klassen väljer finns det för och nackdelar med dem. Väljer klassen att sälja genom ett företag är fördelen att det oftast är lättsålda produkter med ett brett utbud. Nackdelen är att man bara får en andel av det man säljer. Så till exempel om produkten som säljs kostar 100 kr per styck tjänar klassen 35 kr per såld vara. När klassen istället tjänar pengar självständigt som att till exempel att sälja hemgjorda bakelser tjänar de den fulla summan. Dock är nackdelen att det är svårare tjäna höga summor eftersom produkterna inte kan produceras i särskilt höga antal.