Bänkskivan ger köket stil

Posted by in Design

Köket är i de flesta fall hemmets hjärta där man samlas för att äta och umgås. Det är då en naturlig önskan att det ska vara rent och snyggt. En lättskött bänkskiva är idealet och med en laminatskiva kan man få vilka färger man önskar.

Laminat består till 65% av kraftpapper som tillverkas av oblekt pappersmassa och till en viss del returpapper. Kraftpapperet impregneras med fenolformaldehydharts i flera lager och sist ett lager dekor. Spånskiva eller plywood blir underlaget där laminatet fästs för att få en bänkskiva.

Resultatet blir en tålig och slitstark bänkskiva.

Vilket material man än drömmer om finns det som laminatskiva. Ädelträ kan vara mycket dyrt och kräva omsorgsfull skötsel. Då blir valet enkelt, man sparar pengar och skötsel med vatten och handdiskmedel är enkelt.

Det finns några saker att tänka på för att hålla bänkskivan vacker under en mycket lång tid. Vid matlagning ska man alltid använda skärbräda då vassa knivar kan repa ytan. Grytunderlägg är också något som ska finnas till hands. Grytor och stekpannor kan bli ända upp till 350 grader varma, så ställ dem inte direkt på bänken.

För säkerhets skull bör kaffebryggare, frityrgrytor och andra varma apparater stå på ett skyddande underlägg.

Bänkskivor i laminat är vattentåliga och skadas inte alls av vatten. Låt dock inte vatten ligga kvar på skivan då det kan tränga ner i stommen genom skarvar eller kanter. Det enklaste är att torka upp på en gång.

Kemikalier som används i hushållet är heller inga problem för bänkskivan. Vid spill av rödbetssaft, rödvin eller annat med stark färg, torka av skivan med vatten och handdiskmedel.

En bänkskiva i laminat är ett mycket klokt val. Den är stryktålig och tål att det lagas mat och bakas på den under många år.

Ekonomiskt sett är det ett bra alternativ då den ger en lyxig yta. Granit, marmor eller ädelträ, allt är möjligt med en bänkskiva i laminat.