Olika sorters utsäde som används i Sverige
Det är inte lätt för de som odlar utsäde att fatta vilket beslut om vilket/vilka utsäde som ska användas varje år. Detta med tanke på att det är många faktorer som behöver has i åtanke som ingen kan påverkar, exempelvis väderlek, ingrepp från insekter och svamp med mera. Eller om utsädet ska odlas miljövänligt, så det är mycket att tänka på som odlare.
Utsädet delas upp i olika kategorier som:
Höstutsäde
- Höstvete som är grunden i utsädet för brödproduktionen, samt foder och etanolproduktionen.
- Rågvete används till foder.
- Höstråg används mestadels till grov brödproduktion och knäckebröd.
- Höstkorn perfekt att odla i Skåne, östra Götalands kusttrakter och på Gotland eftersom det mognar tidigt.
- Höstraps som används bland annat till matolja.
Vårutsäde
- Vårkorn används mestadels till produktionen av malt.
- Vårvete används till de större bagerierna.
- Havre används till olika sorters grynblandningar och hälsosamma livsmedel.
- Vårrågvete används till stärkelse och foder.
- Vårraps används främst till olja och i andra fetter.
Baljväxter
- Ärter som är av de gula sorten och används till foder och matprodukter.
- Åkerböna som har en hög protein och äts av de som vill ersätta kött med annan produkt.
- Lin använd inom hälsosamma matprodukter eller som olja till trädprodukter.
Övriga
- Vallfrö som används som foder och uppdelas i olika blandningar, beroende på vilka djur som ska utfodras så som nöt, häst och får.
- Majs används som först och främst som foder och finns i olika sorter som är anpassade efter olika behov som odlaren har. Det finns även majs som använd för att ätas av människor.
- Potatis som används till många olika produkter, som exempelvis till mat, sprit och snacks.
- Hampa används till rep, textiler och hampaolja som i sin tur används till att framställa matolja, tvål, schampo, smörjmedel. Men numera först och främst som biobränsle.
- Betor används för tillverkning till socker eller som foder.